Warmtepomp

De installatie van een warmtepomp is een uitstekende manier om uw woning op een duurzame manier te verwarmen en te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Streef Airconditioning vertelt u graag meer over hoe een warmtepomp werkt, welke soorten warmtepompen er zijn en aan welke voorwaarden uw woning moet voldoen om van een optimaal rendement te kunnen profiteren.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een innovatief en duurzaam systeem dat samen met, of in plaats van uw CV-ketel functioneert. Het apparaat onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater, en is zo in staat om zonder gasverbruik uw woning te verwarmen en warm water te leveren. Bepaalde warmtepompen kunnen tegelijkertijd functioneren als mechanisch ventilatiesysteem, wat bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit in uw woning. Een warmtepomp is een van de duurzame oplossingen om uw woning te verwarmen en flink te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Bovendien zorgt het gebruik van een warmtepomp voor een lagere CO2-uitstoot.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. Simpel gezegd: de warmtepomp onttrekt warmte uit een bron; dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn, of het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen. De meeste warmtepompen zorgen tevens voor warm water. Veel moderne warmtepompen zijn overigens in staat om zowel te verwarmen als te koelen. Dat betekent dat u ’s winters kunt verwarmen en ‘s zomers kunt koelen, gewoon met één apparaat.

Wat is de ideale situatie voor een warmtepomp?

Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee, wat vergelijkbaar is met de levensduur van een gewone HR-ketel. Een warmtepomp is echter niet voor alle situaties geschikt. Ten eerste is het goed om te weten dat een warmtepomp het best werkt bij gematigde temperaturen. Waar een HR-ketel ongeveer 85oC afgeeft, geeft een warmtepomp rond de 45oC. Dat betekent dat het apparaat het best gecombineerd kan worden met een lagetemperatuur-verwarmingssysteem (LVT). Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, dat voor een lagere maar constantere temperatuur zorgt dan standaard radiatoren. Daarbij moet u er rekening mee houden dat een warmtepomp ook stroom verbruikt. Zou u ook zonnepanelen hebben, dan kunt u die stroom zelf opwekken, en dat is natuurlijk helemaal ideaal.

Om een warmtepomp te kunnen installeren (en daadwerkelijk te kunnen besparen op uw energiekosten)
moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

De woning moet goed (na-)geïsoleerd zijn.

Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement dat u kunt behalen. In veel gevallen wordt er dan ook geadviseerd om eerst te zorgen voor HR++ beglazing en dak-, vloer- en/of (spouw)muurisolatie, voordat u in een warmtepomp investeert.

Uw huidige warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur (LVT). Dat is belangrijk omdat de warmtepomp niet in staat is om water zo hoog te verwarmen als moderne HR-ketels.

U moet ruimte hebben om een warmtepomp te plaatsen.

Om een warmtepomp te kunnen installeren is er enige ruimte nodig naast uw CV-ketel op de plek waar uw ventilatiebox hangt.

Er moeten ventilatiekanalen aanwezig zijn.

Wanneer u een ventilatieluchtwarmtepomp of lucht-waterwarmtepomp wilt plaatsen, moeten er ventilatiekanalen in de woning aanwezig zijn. Dit type warmtepompen fungeren namelijk ook als mechanisch ventilatiesysteem.

Hoeveel kan ik besparen met een warmtepomp?

Hoeveel u precies kunt besparen met een warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. Voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp moet u rekening houden met een bedrag tussen de € 2.200 en € 15.000. Daar kunt u tot maximaal € 3.000 subsidie voor krijgen. Uiteindelijk bespaart u tussen de 25% en 50% op uw energiekosten.

Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Om zowel particuliere als zakelijke gebruikers te stimuleren tot het overstappen op duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dat betekent dat u een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
 • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW;
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en bijbehorende technische documentatie;
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp (lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten);
 • De warmtepomp dient door een deskundige installateur geplaatst te worden.

Op hoeveel subsidie u precies recht heeft, is afhankelijk van o.a. de energieprestatie, het vermogen en het merk van de betreffende warmtepomp. Het is dus slim om voor de aanschaf van een warmtepomp te controleren of u met het apparaat in aanmerking komt voor subsidie. Over het algemeen kunt u echter uitgaan van een bedrag tussen de € 1.000 en € 3.000.

Overweegt u om in een warmtepomp te investeren? Streef Airconditioning kan u vertellen of uw huidige situatie inderdaad geschikt is voor een warmtepomp. Tevens kunnen wij de investering en besparingsmogelijkheden voor u in kaart brengen.

Wilt u meer weten over warmtepompen, of bent u benieuwd of uw woning (al) geschikt is voor een warmtepomp neem dan contact op via ons contactformulier

Hieronder een voorbeeld van een warmtepomp

Zubadan:  Revolutionaire warmtepomp

 • ·Tot -15 °C buitentemperatuur geen verlies in verwarmingscapaciteit
 • ·Uitermate geschikt als hoofdverwarming
 • ·Geen bron benodigd (Zubadan is een luchtwarmtepomp)
 • ·Uiteraard ook geschikt om te koelen
 • ·Energielabel A, voldoet aan de EIA-regeling 2010


Zubadan is Japans voor ‘Super Heating’. Dit revolutionaire, door Mitsubishi Electric gepatenteerde, systeem geeft tot ­15 °C hetzelfde verwarmingsvermogen als bij +7 °C. Het systeem kan hierdoor zonder enkel voorbehoud toegepast worden als hoofdverwarming en is natuurlijk ook geschikt voor comfortkoeling. Bijkomend voordeel is dat de CO2 ­uitstoot en het energieverbruik een stuk lager ligt  in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

De Zubadantechnologie staat voor ‘flashinjectie’. Mitsubishi Electric heeft daartoe een speciale scroll-compressor ontwikkeld waarbij een gas/vloeistofmengsel van het koudemiddel rechtstreeks in de compressor wordt ingespoten. Hierdoor kan het systeem een constant verwarmingsvermogen leveren bij een buitentemperatuur van +7 °C tot ­15 °C. Bij een klassiek systeem (zonder flashinjectie) daalt het verwarmingsvermogen bij een vrieskoude buitentemperatuur. Dit is het meest kritieke moment omdat de verwarmingsvraag op dat moment het hoogst is. Bijkomende voordelen van de ‘flashinjectie’ ten opzichte van standaard invertersystemen zijneen kortere ontdooicyclus met een lagere frequentie en het sneller (33%) bereiken van de verwarmingsmodus. Bovendien kan er een systeem geselecteerd worden met een lagere verwarmingscapaciteit, omdat er geen capaciteitsverlies meer optreedt bij lagere buitentemperaturen.

Zubadantechnologie

In verwarmingsmodus zal de verdampingstemperatuur bij lage buitentemperaturen in de buitenunit laag zijn.Bij compressie in een conventionele warmtepomp zal de eind-persgastemperatuur (T­eind) te hoog worden. De compressor zal moeten terugregelen waardoor de verwarmingscapaciteit afneemt. De Zubadan maakt het door de unieke flashinjectietechniek mogelijk om in één compressor een tweetrapscompressie te simuleren. De eind-persgastemperatuur zal door de flashinjectie lager zijn en daardoor volledig verwarmingsvermogen kunnen blijven leveren. Drie expansieventielen in combinatie met een unieke poweraccumulator en HIC zorgen voor een regelbaar gas/vloeistofverhouding, welke in de compressor geïnjecteerd wordt.Zubadan-technologie

Snel en doeltreffend

Dankzij de flashinjectie wordt de verdamper van de binnenunit tweekeer zo snel opgewarmd als bij een conventioneel invertersysteem. Dit heeft invloed op de frequentie en de duur van de ontdooicycli.

 • ·Ontdooi Cyclus maximaal 3 minuten
 • ·frequentie om de 120 à 150 minuten 

Toepassingen van Zubadan

temperature-zubadan

Met de Zubadan heeft Mitsubishi Electric een revolutionaire stap gezet in de ontwikkeling van de warmtepomp. De Zubadan maakt het mogelijk om een constante verwarmingscapaciteit te leveren tot een buitentemperatuur van ­15°C. Daarnaast is de ontdooitijd kort en de tijd tussen twee ontdooicycli lang. De unieke eigenschappen van de Zubadan creëren een aantal nieuwe markten voor warmtepomptoepassingen. Nieuwe markten die dankzij deze techniek door een warmtepomp kunnen worden voorzien, en markten waar een warmtepomp reeds zonder restricties toegepast kan worden.

1. Voor luchtgordijn

De Zubadan zal een grote rol spelen in de markt voor luchtgordijnen. Het luchtgordijn kan worden voorzien van een DX-batterij en zal direct door de Zubadan van warmte worden voorzien. Op het moment dat het luchtgordijn het volledige verwarmingsvermogen vraagt (bij koude buitentemperaturen), zal het luchtgordijn nog steeds het volledige vermogen kunnen leveren. Een conventionele warmtepomp zal minder vermogen leveren naarmate de buitentemperatuur zakt. Daarnaast kan in het koelseizoen het luchtgordijn ook door de  Zubadan van koeling worden voorzien.

2. Luchtbehandelingkast

De toepassing van warmtepompen in luchtbehandelingkasten wordt reeds op grote schaal toegepast. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de koelfunctie van de warmtepomp. Naast het verlies in verwarmingscapaciteit bij lage buitentemperaturen is ook de ontdooicyclus een ongewenste situatie. Tijdens ontdooien zal de warmtepomp geen warmte meer leveren, en zal de luchtbehandelingkast tijdens het ontdooien uitgeschakeld dienen te worden. Door de verkorte ontdooitijd en de minimale ontdooifrequentie zal dit nadeel worden geminimaliseerd.

3. Tapwater / vloerverwarming

Door de aankondiging van de overheid om de EPC-waarde voor de woningbouw de komende jaren te verlagen, zal gezocht moeten worden naar nieuwe, inventieve verwarmingstechnieken. De link naar warmtepompen is dan snel gelegd. Omdat de warmtepomp op verwarmingsvermogen bij ­10°C wordt geselecteerd, kan bij de Zubadan veelal een kleiner type geselecteerd worden dan bij een conventionele warmtepomp.

4. Verwarmen of koelen

Naast de genoemde toepassingen zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden in combinatie met de Zubadan. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om de Zubadan te gebruiken als normale airconditioner in een split- of master/slave-uitvoering met alle gangbare binnenunits.